Nisah Haji Haron

Lakaran Tinta Terkini

Sisa-sisa Embun Pagi

with 8 comments

Awal pagi ini, setelah melunaskan tanggungjawab memberi motivasi pagi kepada para pendengar Pahang FM, saya melepaskan fikiran yang lelah sejak beberapa hari terkurung kerana menyudahkan beberapa tugasan.

Pagi yang tenang saya mulakan dengan mengambil sehelai daun pandan dari laman – bercadang untuk menanak nasi lemak untuk sarapan pagi sekeluarga. Ketika mencapai daun pandan, jari pun tersentuh durinya, iaitu bahagian hujung daun yang agak tajam. Langsung mengingatkan saya pada serangkap pantun lama :

Baik-baik menanam pandan,
     Di dalam pandan ada duri;
Baik-baik membela badan,
     Di dalam badan ada diri.

Tidak cukup dengan itu, taman kecil (yang tidak berapa teratur itu) pagi ini bagi direnjis embun pagi yang masih bersisa. Saya pantas berlari ke dalam semula mengambil kamera dan berikut beberapa imej pagi bersama-sama alam yang sempat dirakamkan.

Gambar : Daun cekur dengan titisan embun

Gambar : Ada sesiapa boleh teka putik buah apakah ini? (Boleh beri jawapan di ruangan komen)

Gambar : Antara tinggalan arwah ibu – orkid golden shower yang menjadi kegemarannya.


Apabila terpandang bunga kenanga (gambar di atas) yang sempat menampung beberapa titis embun, langsung saya teringat pula kepada pantun ini :

Kalau memetik bunga kenanga,
     Jangan diletak di atas peti;
Kalau orang memberi bunga,
     Jangan pula dibalas tahi.

Written by annyss

Disember 5, 2008 pada 4:36 pm

Dikirim dalam pantun, Peribadi

8 Respons

Subscribe to comments with RSS.

  1. Salam,
    ditakdirkan hari ini entri kita sama-sama terselit pantun. Bedanya, pantun saya sedikit “pahit.”

    benuasuluk

    Disember 5, 2008 at 5:05 pm

  2. alahai nisah, ini putik buah durian belanda kan? duh duh, lam tak jumpa putik cantik tu….

    SITI ZAINON ISMAIL

    Disember 6, 2008 at 7:04 pm

  3. Rasanya macam putik Durian Belanda, Buah kegemaran saya airnya jadi ubat darah tinggi.
    Bunga Golden Shower juga di kenali sebagai Dancing Lady.

    ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA)

    Disember 6, 2008 at 7:36 pm

  4. Salam semua,
    Tentu sekali putik durian belanda yang comel, bukan? Kalau mahu jus durian belanda, boleh datang ke rumah. Jika ada rezeki buah sedang masak, bolehlah saya hidangkan.🙂

    Nisah Haji Haron

    Disember 9, 2008 at 10:00 am

  5. Salam ziarah…

    ~ekadar menjenguk.
    indah dan nyaman teratak puan..=)

    arnamee

    Disember 12, 2008 at 1:56 am

  6. salam ziarah..

    betapa lama tak tengok bunga durian belanda @ durian sayur.. mesti sedap mata memandang dan menelannya bila masak nanti…

    HASMORA

    Disember 20, 2008 at 9:09 am

  7. Salam ziarah dari Pak Man,
    Pertama kali jenguk ke sini….menarik!!!…..puan ke yang selalu berceramah pagi-pagi kat radio Pahang fm tu?

    manlaksam

    Disember 20, 2008 at 12:16 pm

  8. Salam Nisah

    Bila ternampak putik buah durian belanda tu terus terkenang Taman Dato Shahbandar. Di belakang rumah, pokoknya tinggi gagah, buahnya lebat. Tapi masa tu, makan mentah je, mak kak Ani tak tau yang ia boleh dibuat jus.

    Nostalgia kembali..Seremban 1970-1989

    aniisma

    Disember 22, 2008 at 1:22 pm


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: